Vad är Google answer box och hur får man den?

Vad är Google Answer Box?

Google Answer Box är en svarsruta som dyker upp högst upp (#0) i sökresultaten.  På samma sätt som Google Knowledge Graph ger information om olika entiteter (företag, personer, osv), besvarar nu Google Answer Box svar på frågor i sökresultatet.Syftet med svarsrutan är att förbättra för användarna, genom att förmedla ett snabbt svar på en sökning i en inbäddad ruta direkt i sökresultatet.

Google Answer Box dyker ofta upp där Google kan besvara din fråga enkelt och direkt. Den dyker ofta upp vid sökningar relaterat till “vad är…”, “hur…”, eller vid andra informationssökningar.

Är Google Answer Box bra?

I och med att innehållet visas direkt i sökresultatet i svarsrutan, går man då miste om potentiell trafik till sin webbplats? Eventuellt där en användare inte behöver klicka sig in på din webbplats för att läsa mer. Google Answer Box kan man även se som en relativt bra metod att stärka sitt varumärke/webbplats, då det är tydligt vilken webbplats som visas i svarsrutan.
Google Answer Box är även fördelaktig då man tar upp två positioner i sökresultatet. Man behöver inte alltid ranka på position 1 för att få svarsrutan. Många ligger på positioner längre ner på sida ett. Det innbär att din webbplats kan ranka på position fyra och 0, i och med att Answer Box räknas som att ligga före position ett. Hur du göra din webbplats mer SEO-vänlig hittar du i grunderna till SEO.

Hur får man Google Answer Box?

Till att börja med bör du göra en sökordsanalys för att identifiera vilka typer av frågor och svar som är intressant för just din webbplats och dina användare. När du hittat rätt sökord och frågor, bör du sedan börja producera innehåll för dem och arbeta med få sidan att ranka på sida ett i Google.

För att din webbplats ska kunna visas i Answer Box bör ditt innehåll besvara en fråga och innehållet bör vara strukturerat på ett visst sätt. Likt exemplen nedan. Söker man på ‘vad är vilda fakturor‘, får man upp Google Answer Box och innehåll från Billhop.se.

Går man in på sidan som visas i svarsrutan, ser man att innehållet som visas i Google, är detsamma som på webbplatsen med rubriken ‘Vad är vilda fakturor?‘:

vad är vilda fakturor

Vad är sökmotoroptimering‘ visar en svarsruta från seo-proffs.se, med en kort sammanfattning om vad sökmotoroptimering är:

google-answer-box-vad-är-seo

 

Klickar man vidare in på webbplatsen, ser man rubriken ‘Vad är SEO/sökmotoroptimering?‘ samt att innehållet är detsamma på sidan som i svarsrutan.

vad-är-seo-answer-box

 

Optimera för Googles Answer Box

För att öka dina chanser att visa din webbplats i svarsrutan bör du optimera dina sidor som du vill ska visas:

  • Ha en rubrik (H1, H2, H3) som är någon typ av fråga eller information
  • Besvara din fråga eller information i ditt innehåll
  • Stärk sidan med interna och externa länkar

Olika typer Answer box

Google Answer Box kommer i några olika varianter, som dyker upp vid olika typer av sökningar:

  • Text/paragraf
  • Listor
  • Tabeller

Text/paragraf

Detta är den vanligaste av svarsrutan. Google visar en textruta med en summering på svaret till frågan. På webbplatsen bör det finnas en rubrik (H1, H2, H3). Samt att texten är i en paragraf-tagg (<p>).

seo_answer_box

Listor

Listor dyker ofta upp i boxen med sökningar relaterat till “hur…”. Där det krävs en förklaring, stegvis. Även är bör det finnas en rubrik (H1, H2, H3). Texten här bör vara strukturerad en en lista (<li>).

seo-answer-box-list

Tabeller

Tabeller i Google Answer Box dyker ofta upp vid jämförelse-sökningar. Söker man till exempel efter ‘wordpress hosting comparison‘, ser man följande tabell från wpsitecare.com:

wordpress-hosting-comparison

table_google_answer_box

Answer Box i sökresultatet har en tydlig ökning

Google Answer Box triggas av vissa sökningar. Antalet sökningar som triggar svarsrutan har en tydlig ökning. Nedan är en graf från RankRanger som visar data de senaste 30 dagarna

rankranger-answer-box

Google Answer Box
Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.